Je stopt niet met spelen omdat je oud wordt. Je wordt oud omdat je stopt met spelen.

60 Plus Second Life

Zie jij pessimistisch jouw toekomst tegemoet? Ben je jouw vurig verlangen ergens kwijtgespeeld? Heb je een verloren droom of vind je de tijd of ruimte niet meer om te genieten?

Spelen is een manier van denken, een manier van zijn. Je bent een speelvogel als je speelt. Spelen is teruggaan naar de vrijheid van het kind in jezelf, waar je onbegrensd en onbezorgd kunt genieten.

Het leven is een spel. Dat spel kun je leren. Spelen is een levenskunst. Kun jij tegen je verlies? Wil je absoluut winnen (ten koste van alles)? Wat is winnen voor je? Wat is verliezen? Hoe zou het zijn om uit je verliezersmentaliteit te groeien?

Het Belang van Spelen

Spelen is een fundamentele menselijke activiteit die ons in contact brengt met het kind in onszelf. Dit kind is onbegrensd, onbezorgd en geniet van elk moment zonder zich zorgen te maken over de toekomst. Maar naarmate we ouder worden, verliezen we vaak dit speelse aspect van onszelf. Werk, verantwoordelijkheden en de dagelijkse sleur kunnen ons speelse karakter naar de achtergrond dringen. Toch is het belangrijk om te beseffen dat spelen niet alleen voor kinderen is – volwassenen hebben het net zo hard nodig.

  • Voorbeeld 1: Herinner je de vreugde van het schommelen in het park? Dat gevoel van vrijheid en zorgeloosheid? Waarom niet af en toe teruggaan naar het park en jezelf toestaan om te schommelen? Het hoeft niet lang te zijn, maar het kan je helpen om dat speelse gevoel terug te krijgen.
  • Voorbeeld 2: Denk aan spelletjes die je vroeger speelde, zoals bordspellen of kaarten. Plan een spelletjesavond met vrienden of familie. Niet alleen zorgt dit voor plezier en lachen, maar het versterkt ook de banden met je geliefden.
  • Voorbeeld 3: Probeer een nieuwe hobby die je altijd al hebt willen proberen, zoals schilderen, dansen, of een muziekinstrument leren bespelen. Dit kan je creativiteit stimuleren en je een gevoel van speelsheid geven.
  • Voorbeeld 4: Neem een hond als huisdier. Honden zijn van nature speels en kunnen je aanmoedigen om vaker buiten te spelen en te genieten van het moment.
  • Voorbeeld 5: Organiseer een speurtocht of een verstoppertjesspel met je kinderen of kleinkinderen. Niet alleen zullen zij ervan genieten, maar het zal ook jou helpen om je innerlijke kind naar boven te halen.
60 Plus Second Life

Het Leven is een Spel

Het leven is een spel, en net als elk spel kun je het leren spelen. Het gaat niet altijd om winnen of verliezen, maar om de manier waarop je speelt en geniet van het proces. Het is een levenskunst om te leren genieten van het spel, ongeacht de uitkomst.

  • Voorbeeld 1: Zie elke uitdaging in het leven als een spelletje. Bijvoorbeeld, als je een moeilijk project op je werk hebt, probeer het dan te benaderen als een puzzel die je moet oplossen. Deze speelse benadering kan de stress verminderen en je creativiteit stimuleren.
  • Voorbeeld 2: Gebruik humor om moeilijke situaties te relativeren. Humor is een krachtige manier om de speelsheid in het leven te omarmen. Lach om je fouten en zie ze als leermomenten in plaats van mislukkingen.
  • Voorbeeld 3: Geef jezelf toestemming om af en toe kinderachtig te zijn. Doe mee aan activiteiten die je normaal zou vermijden omdat ze ‘onvolwassen’ lijken. Of het nu gaat om het bouwen van een zandkasteel op het strand of het rijden op een draaimolen – laat jezelf genieten.
  • Voorbeeld 4: Probeer mindful te zijn en te genieten van de kleine momenten. Bijvoorbeeld, neem de tijd om te genieten van een kopje koffie in de ochtendzon, of luister naar je favoriete muziek en dans alsof niemand kijkt.
  • Voorbeeld 5: Leer om te spelen met je taken. Verander saaie huishoudelijke klusjes in een spel door een timer te zetten en te proberen de taak sneller te voltooien dan de vorige keer. Of beloon jezelf met een kleine traktatie na het voltooien van een taak.

Winnen en Verliezen

Kun je tegen je verlies? Wil je absoluut winnen, ten koste van alles? Wat is winnen voor je? Wat is verliezen? Deze vragen zijn belangrijk om te overwegen als je wilt leren om speelser in het leven te staan. Vaak denken we dat we altijd moeten winnen om succesvol en gelukkig te zijn, maar dit kan ons juist beperken.

  • Voorbeeld 1: Herdefinieer wat winnen voor jou betekent. Misschien is winnen voor jou niet het behalen van een promotie op het werk, maar het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé.
  • Voorbeeld 2: Leer om verliezen te zien als een leermoment in plaats van een mislukking. Als je bijvoorbeeld een project niet haalt, vraag jezelf dan af wat je ervan hebt geleerd en hoe je het de volgende keer beter kunt doen.
  • Voorbeeld 3: Speel sportieve spelletjes waarbij het niet gaat om winnen, maar om het plezier. Bijvoorbeeld, speel een potje tennis of voetbal met vrienden zonder de score bij te houden. Focus op het plezier van de activiteit zelf.
  • Voorbeeld 4: Leer om nederlagen met gratie te accepteren. Als je verliest, wees dan een goed verliezer. Feliciteer de winnaar en bedank hen voor het spelen. Dit laat zien dat je de speelse geest in het leven begrijpt.
  • Voorbeeld 5: Vier kleine overwinningen in je dagelijks leven. Dit kan zo simpel zijn als het succesvol koken van een nieuw recept of het voltooien van een puzzel. Door jezelf te belonen voor deze kleine prestaties, kun je een positieve en speelse mentaliteit ontwikkelen.

Uit je verliezersmentaliteit groeien

Hoe zou het zijn om uit je verliezersmentaliteit te groeien? Het betekent niet dat je nooit meer fouten maakt of verliest, maar dat je anders leert omgaan met deze ervaringen. Het gaat om het omarmen van een groeimentaliteit en het zien van elke ervaring als een kans om te leren en te groeien.

  • Voorbeeld 1: Omring jezelf met positieve en ondersteunende mensen die je aanmoedigen om te spelen en te genieten van het leven. Positieve invloeden kunnen je helpen om een optimistische kijk te behouden.
  • Voorbeeld 2: Zet je negatieve gedachten om in positieve affirmaties. In plaats van te denken “Ik ben niet goed genoeg,” zeg je tegen jezelf “Ik ben capabel en leer elke dag.”
  • Voorbeeld 3: Visualiseer je successen. Neem elke dag een paar minuten de tijd om je je doelen en dromen voor te stellen alsof ze al werkelijkheid zijn. Dit kan je motiveren en inspireren om actie te ondernemen.
  • Voorbeeld 4: Neem risico’s en probeer nieuwe dingen zonder bang te zijn om te falen. Zie elke nieuwe poging als een spel waarbij het belangrijker is om mee te doen dan om te winnen.
  • Voorbeeld 5: Vraag om hulp wanneer je het nodig hebt. Het is geen teken van zwakte, maar van wijsheid om te weten wanneer je ondersteuning nodig hebt. Zoek een coach of mentor die je kan begeleiden op je reis.

Samen Spelen en Groeien

Het kan moeilijk zijn om deze veranderingen alleen door te voeren. Daarom zijn wij er om je te helpen en te begeleiden. Wij kunnen samen met jou je unieke blauwdruk achterhalen – de blauwdruk die je de rest van je leven meedraagt en je helpt om in balans te blijven. Onze coaching en begeleiding zijn ontworpen om je te ondersteunen bij het ontwikkelen van een speelse en positieve levenshouding, zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met twijfel, ongeloof en oude geloofssystemen die de kop opsteken op de verkeerde momenten.

Wij staan klaar om samen met jou te werken aan het herontdekken van je speelse zelf en het vinden van vreugde in het dagelijks leven. Neem vandaag nog contact met ons op om te beginnen aan deze spannende reis. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jij de rest van je leven springlevend en in balans blijft. Laten we beginnen met spelen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën
Scroll naar boven